Klockor, vatten, trycktest & täthetsservice

Klockor, vatten, trycktest & täthetsservice

Kan jag bada med min klocka? Den här frågan stöts och blöts av de flesta klockägare så fort vädret blir varmare och badsäsongen dragit igång. Men hur vet jag om jag kan bada med mitt armbandsur och vad menas egentligen med att trycktesta sin klocka? I vår guide till klockor och vatten ger vi svaren du behöver innan du hoppar ner i poolen med klockan på armen.

Vattensäkerhet
Även om du varken tänkt vrakdyka, röjdyka eller åka vattenskidor med klockan på armen så kan det vara bra att veta hur mycket vatten din klocka tål och hur systemet för att avgöra detta fungerar. Börja med att kolla på texten på tavlan eller kaksidan av ditt armbandsur. Någonstans där finns sannolikt en sifferbenämning följd av bar, atm eller meter som anger hur tät din klocka bör vara. Om det exempelvis står 5ATM eller 50m WR indikerar det att din klocka är vattensäker om den utsätts för ett stillastående vattentryck motsvarande 50 meters djup. Men ha i åtanke att vattenresistensen hos en klocka kan mätas enligt olika standarder.

Enligt en modernare standard (ISO22810) som började användas av flera tillverkare efter 2010 så avser 30m WR (vattenresistens) att klockan kan användas på 30 meters djup utan att ta in vatten. Tillverkarna väljer dock själva vilken iso-standard man testar mot, vilket i praktiken innebär att det kan skilja mellan olika klockmodeller, tillverkningsperioder och lanseringstid. Ett tips är att faktiskt fråga tillverkaren eller återförsäljaren direkt när du skaffar din klocka.

En tumregel kan annars vara att klockor med en angiven vattenresistens om minst 100m (eller motsvarande i bar) är klockor som utan problem utsättas för vatten. Klockor under detta, med till exempel 50m eller 30m vattenresistens, ska förslagsvis undvikas att bada med utan att kolla en extra gång med tillverkaren. En sådan klocka har däremot inga problem att stå emot regn eller lättare vattenstänk.

Dykarur har ibland en detalj som inte finns på vanliga vattentäta klockor och det är en heliumventil. Den är till för att släppa ut helium ur klockan. Bakgrunden till detta är att dykare som arbetar djupt ner i vattnet vistas i en tryckkammare mellan arbetspassen. I tryckkammaren finns helium i luften och detta helium tränger in i klockan fast den är vattentät. Heliummolekylen är helt enkelt mycket mindre än syremolekylen vilket gör att den tar sig förbi packningarna i boetten. När dykarna lämnar tryckkammaren kan inte det helium som trängt in i klockan komma ut snabbt nog och kommer därmed att spränga klockan. Med hjälp av ventilen kan heliumet avlägsnas. En smart detalj som är till praktisk användning för få men höjer coolhetsfaktorn för de flesta.

Innan du kastar dig i poolen med en klocka, oavsett angiven WR, är det viktigt att trycktesta den.  Både för att kolla om den är tät och för att se om den är i behov av en sk täthetsservice. Om olyckan ändå är framme och du får fukt i klockan är det viktigt att snabbt ta den till en urmakare eftersom vatten relativt snabbt kan förstöra smörjning av verket och i värsta fall även ge skador på tavla och visare. Tänk också på att en vanlig orsak till vattenskador på klockor med skruvad krona är att man inte skruvat in kronan på rätt sätt, men det kan också bero på att packningar inte bytts i tid.

Trycktest & täthetsservice
Om du har en klocka där vattentätheten är en viktig funktion så är regelbundna trycktest att rekommendera. Då testas hur tät klockan är vid olika tryck för att bekräfta att klockan klarar det vattentryck som utlovats. Testet görs oftast i en maskin där klockan utsätts för lufttryck. Men det kan också utföras i en maskin där vatten används för att utsätta klockan för tryck. Om klockan inte håller tätt i avsett tryck är det läge för en täthetsservice. Då byts packningar ut och boett och glas får en översyn för att säkerställa att de är täta. Därefter kontrolleras klockan i ett nytt trycktest.

Att göra regelbundna trycktester är väldigt klokt om du vill vara säker på att ditt armbandsur klarar av exempelvis bad, regn och dusch. Just den här kontrollen är viktig att göra med tätare intervaller än kontroll och service av själva urverket. Detta av den enkla anledningen att det som håller din klocka tät är just packningar som ganska fort kan torka ut, spricka och därmed bli otäta. En bra rekommendation är därför att trycktesta någon gång om året.

Vi kan hjälpa dig att trycktesta och ge täthetsservice på din klocka. Läs mer här: