Hur går en klockservice till?

Vilken typ av service klockan genomgår kan variera, men serviceprosessen är ofta densamma. Här får du en inblick i vilka steg som ingår under serviceprocessen. Hos oss på Urteknik får du alltid en kostnadsfri och professionell bedömning av din klocka med utlåtande om rekommenderad service, lagning och pris.

Du kan beställa försäkrad frakt i diskret emballage för att skicka din klocka till oss för ett gratis kostnadsförslag.

Steg 1

Analys av uret

Analys av ditt ur görs alltid av behörig och utbildad urmakare. Klockan trycktestas för att kontrollera om den är tät vid mottagandet. Därefter öppnas klockan och gångkontrolleras i en så kallad timegrapher som mäter klockans tidshållning och verkets amplitud/kraft. Urmakaren gör även en okulär bedömning av verket, dess skick och slitage.

Steg 2

Kostnadsförslag

Utifrån urmakarens analys skapas ett så kallat kostnadsförslag (en offert). Kostnadsförslaget bygger vanligtvis på en obligatorisk serviceinsats för att vi på Urteknik ska kunna lämna garantier på vårat arbete. Här framgår det även vilka delar som kan komma att bytas ut vid service.

orginaldelar till lyxklockor rolex, tag heuer, omega

Steg 3

Nedmontering av urverk

Efter att kostnadsförslaget har blivit godkänt är det dags att börja montera ned urverket. Urmakaren avlägsnar uppdragsaxeln från verk och boett, verkhållaren frigörs. Automatverket, bryggor och hjul plockas isär.

urmakare som lagar gamla klockor och lyx klockor

Steg 4

Rengöring

Klockans komponenter placeras i en klocktvätt och rengörs i ett ultraljudsbad.

Steg 5

Urverket monteras

Vid montering appliceras oljor med olika viskositet enligt varje tillverkares strikta rekommendationer. Det är mycket viktigt att rätt olja appliceras på rätt plats och i rätt mängd för att urverket ska fungera korrekt. En erfaren urmakare kontrollerar regelbundet sitt arbete för att säkerställa att varje moment blir korrekt.

urmakare på urteknik som lagar en klocka, gammal vintageklocka lagas

Steg 6

Polering

För ett överkomlig pristillägg kan du få din boett, länk och spänne polerad. En väl utförd polering gör en enorm skillnad för hur klockan upplevs och kan få din klocka att se ut som ny igen. Äldre vintageklockor ska nödvändigtvis inte poleras för att bibehålla dess originalitet och värde. Kontakta oss gärna för rådfrågning.

Steg 7

Slutmontering

Boettens lösa delar såsom glas, kronhals och tryckknappar monteras igen. Här används alltid rätt verktyg för ändamålet för att säkerställa att monteringen blir tät och inga repor eller märken orsakas på klockan. Hos Urteknik finns en stor mängd olika verktyg och moduler för arbetet.

Steg 8

Slutkontroll

När uret är monterat är det viktigt att testa dess täthet, funktioner och tidshållning. Avvikelser utanför toleranser korrigeras av urmakaren. Cyklotest utförs på automatiska urverk för att säkerställa att uppdragsfunktionen fungerar korrekt. Testning tar vanligtvis 3-8 dagar beroende på klockans gångreserv.

malm klocka på servas och lagas på klockverkstaden Urteknik
orginaldelar till lyxklockor rolex, tag heuer, omega

Alltid originaldelar

Hos Urteknik kan du lita på att vi alltid ersätter defekta delar och komponenter med originaldelar från respektive varumärke.

SKICKA DIN KLOCKA FÖR SERVICE