Bra att veta - 5 saker inför service av din vintage klocka

Bra att veta - 5 saker inför service av din vintage klocka

Kanske är du en lycklig ägare till en vacker Omega Seamaster vintage klocka i guld? Eller så kanske du äger en klassisk gammal Hamilton Khaki Field modell som är sådär läckert sliten som bara en klassisk gammal fieldwatch bara kan bli? Eller har du ärvt en oersättlig Lemaniaklocka med caliber 2310 som ger dig både glädje och ångest över att den kan skadas när du använder den vid speciella tillfällen?

Att få gräva ned sig i vintageklockor kan vara det allra roligaste med klockintresset. Det finns en uppsjö av stilar och modeller att nörda ned sig i, mytomspunna klocktillverkare från förr och otroliga historier som förklarar varför små detaljer ser ut som dem gör. Det här intresset och kunskapen om originaliteter hos vintageklockor och vintage armbandsur kan dock ställa till problem inför en eventuell service.

Vid service av en modern klocka finns goda förutsättningar för att du ska kunna få hjälp av en certifierad urmakare som kan byta ut slitagedelar och komponenter för att säkerställa en väl utförd och komplett service av ditt armbandsur. Service av vintageklockor är vanligtvis inte lika enkelt. Nedan punktas fem saker som kan vara bra att känna till inför service av din vintage klocka:

 

1. Olika förväntningar på prestanda efter service

En urmakare på ett servicecenter eller hos en certifierad verkstad vill gärna känna sig trygg med att det finns delar att få tag på inför eller under service av ditt vintage ur. I många fall är vintage klockor slitna och delar behöver ersättas med nya för att kunna leverera ett bra jobb så att du som kund blir nöjd. Tänk på att ha en tydlig dialog med din urmakare där du beskriver vilken förväntan du har på arbetet. Urmakaren kan hjälpa dig att förstå vad som är rimliga förväntningar på just din vintage klocka och vilken prestanda som är rimlig att förvänta sig efter service. Ditt vintage ur kanske är 70-80 år gammal och det är omöjligt att få den att gå lika exakt och tillförlitligt som en nyare klocka.

 

2. Din vintage klocka kan inte göras vattentät

Det finns många ställen på en klocka där fukt kan tränga in i klockan. För att hindra detta använder man sig av så kallade packningar i plast eller gummi som ska försegla baklock, krona, knappar och glas mot att vatten tränger in. Dessa packningar kan vara i mycket dåligt skick och de kan också vara svåra att få tag på nya som passar. Fråga alltid din urmakare hur hen bedömer att klockan klarar av fukt och vatten. I många fall kan urmakaren inte ens trycktesta klockan för att den helt enkel kan gå sönder i trycktestmaskinen. 

 

3. Du vill polera klockan men är rädd att formen ska förstöras

Vid polering av vintage ur handlar utmaningen oftast om att försöka hitta tillbaka till klockans originalform och finish. Huruvida klockan kan eller bör poleras bör vara en dialog mellan dig som kund och personen som ska polera klockan. En väl utförd polering kan få klockan att se pånyttfödd ut igen och höja värdet på ditt vintage ur. En dålig polering kan också få motsatt effekt. Tänk på att alltid rådfråga din urmakare så att ni är överens om förväntningarna. 

 

4. Originalitet vs nya delar

Hos många av de stora klockmärkena har man genom åren tillverkat nya reservdelslager för att kunna erbjuda utbyte av delar som skadats och behöver bytas. Det är väldigt bra att kunna komma åt nya delar till en klocka som är väldigt gammal, men det kan också innebära att värdet förändras på klockan eftersom man plockar bort något som är 100% original och sätter dit något som är senare tillverkat original. Även här är det viktigt att hålla en dialog kring vad en eventuell reparationsgaranti ska täcka om du som kund väljer att avstå från vissa rekommenderade reservdelsförslag.

 

5. Lång väntetid på service

En vanlig väntetid på service hos en etablerad verkstad är mellan 3-6 veckor. Dock kan service av vintageklockor ta längre tid än så då den ena servicen aldrig är den andra lik. Det är inte ovanligt att urmakaren måste vänta länge på att delar ska komma hem inför service. Det är också viktigt att utföra noggranna gångkontroller av klockan efter service som gör att det väntetiden drar ut på sig ytterligare.