Är det värt att serva min klocka?

Är det värt att serva min klocka?

Frågan om det värt att serva en klocka är kanske den vanligaste frågan som en urmakare får från kunder. Svaret är såklart väldigt subjektivt. Vad som är "värt" för dig är nödvändigtvis inte samma för någon annan. Det vi däremot kan försöka reda ut är olika scenarier och exempel som oftast är sakfrågan när man funderar på om en service av armbands är värt eller inte. Men innan vi gör det behöver vi också tydliggöra varför en klocka behöver service.

Mekaniska ur behöver med jämna mellanrum service för att fungera korrekt, det är ett faktum som är svårt att bortse från som ägare till en mekanisk klocka. Hur ofta skiljer sig väldigt mycket beroende på urverk, ålder och användning, men vart 5e till 10e år är ett vanligt riktmärke om klockan handlats ny från butik. Det som händer om du inte servar klockan är att delarna i urverket, det vill säga hjul, fjädrar, sprintar mm slits mer än nödvändigt. Från fabrik har ditt urverk fått smörjning/olja där friktionen mellan verkets delar uppstår, denna oljan torkar ut med tiden och därmed ökar slitaget på verkets delar snabbt. Det vanligaste sättet man märker detta på är att klockan håller tiden sämre, börjar gå ojämnt och/eller stannar av oförklarliga skäl. Klockan kan alltså fortfarande fungera helt okej, ofta långt längre än 10 år sedan senaste service, men med en konsekvens att urverket slits ut onödigt fort.

Priset för en fullservice av ett mekaniskt urverk varierar stort från märke till märke och urmakare till urmakare (för att veta Urtekniks priser klicka här). Ett enkelt mekaniskt urverk utan några komplicerade funktioner kostar allt från 2000 - 5000 kronor medan dyrare klockor och komplicerade urverk ofta kostar betydligt mer. Äldre lyxklockor och urmakarkonst kan kosta en halv förmögenhet att serva då de kräver sällsynta eller specialtillverkade delar och utbildade urmakare.

 

Klockans värde kontra pris för service

Klockan har lämnats in till urmakaren för bedömning som sedan återkopplar med ett kostnadsförslag. Är det värt det? Är servicen dyrare än själva klockan och om jag ska sälja klockan vidare ska jag göra det innan eller efter service? Flera bra frågor som återigen är subjektiva och upp till respektive klockägare att bestämma. Nedan följer några tumregler som kan vara bra att ha med sig:

  • En klocka som inte tickar över huvud taget riskerar att säljas för billigt. Köpare av icke fungerande klockor tar en hög risk då klockan helt enkelt kanske inte går att laga, därför säljs dem ofta under marknadsvärdet.
  • Fungerar klockan helt okej? Låt en urmakare kontrollera tidshållning och gångkontroll samt lämna kostnadsförslag på service och ta beslut därefter.
  • För att maximera värdet av en använd klocka är skicket högst väsentligt. Är det något som får en pre-owned att gå upp i värde så är det ett välbevarat skick. Klockor och vintageklockor i den lägre prisklassen kan med fördel poleras upp och snyggas till om de är ordentligt slitna. 
  • Handlar det om vintageklockor och sällsynta lyxklockor i dyrare prisklasser har originalutförandet stor betydelse. Se till att klockan servas med originaldelar och var försiktig med polering.

Tänk på att varje klocka är unik och kontakta gärna oss på Urteknik för bedömning och resonemang kring service, det är vår expertis.