Polering av klocka - ja eller nej?

Polering av klocka - ja eller nej?

Polering av klockor är minst sagt ett debatterat ämne bland klockentusiaster och samlare. En dålig utförd polering är det snabbaste sättet att sänka värdet på en fin klocka. Samtidigt är en väl utförd polering det snabbaste sättet att öka värdet på densamma. Hur ska man då tänka kring polering, är det värt det eller inte?

Till att börja med kan vi snabbt avhandla vad polering innebär och vad som är syftet med det. Att polera en klocka innebär att klockans ytskikt poleras upp och snyggas till. Det finns många olika tekniker och tillvägagångssätt att göra detta på; allt från att gnugga för hand med en trasa till att använda dyra och unikt anpassade poleringsmaskiner, poleringspastor och trissor. Oavsett vilken teknik eller förfarande man föredrar så är det generella syftet och ambitionen med arbetet att försöka återställa klockan till dess nyskick, och forna glans, eller åtminstone så nära man kan komma.

Polering av boett, krona, tryckknappar, länkar och spännen är ett hantverk som egentligen inte har så mycket med urmakeri att göra. Det finns inget som säger att du måste vara urmakare för att utföra ett poleringsarbete. Det är helt enkelt en egen profession som kräver sin egen kompetens. En duktig urmakare erbjuder alltså nödvändigtvis inte en bra polering.

Hur vet man då om man vågar polera sin klocka eller inte?

Det är en högst relevant fråga att ställa. Vissa lyxklockmärken har som krav på certifierade verkstäder att inneha och utbilda sig på specifika poleringsmaskiner och utrustning. Det är ingen garanti för att arbetet blir väl utfört, men det är alltid bra att ta reda på hur din urmakare ser på poleringsarbete, hur mycket tid och utbildning man lägger ned på det och om man polerar allt eller om man tackar nej till vissa förfrågningar. Vissa klockor kan vara mycket svåra och komplicerade att polera, att inse sina begränsningar innan man ger sig på en fin klocka är sunt förnuft.

Vad är det då som kan gå fel? Vanligtvis så hänvisar man en dålig polering till att man förstört eller rundat av klockans ursprungliga linjer och former. Eftersom man under poleringen tar bort och/eller flyttar runt materialet med polertrissan så är risken att man rundar av skarpa kanter och linjer om man inte är försiktig och gör på rätt sätt. Slutresultatet kan bli mycket slätt, blankt och fint men har man tagit bort klockans karaktäristiska linjer och former så är det inte så roligt. Vidare så är det just kontrasten mellan blankpolerade och borstade ytor som skapar ett lyxigt och vackert utseende, får man inte till den kontrasten och skarpheten mellan dem kan resultatet se slarvigt ut.

Vad är det då som kan bli rätt? Det är precis raka motsatsen, att man kan återställa och återskapa klockans ursprungliga linjer, kanter och den skarpa tydliga kontrasten mellan blanka och borstade ytor. En polering behöver alltså inte alls innebära att man rundar av och tar bort utan att man faktiskt kan få klockan att se helt ny ut igen. Och en använd klocka i nyskick är alltid värd mer än en sliten sådan.

 

Vill du veta mer om vad vi på Urteknik kan bidra med i form av polering och finishering är du varmt välkommen att kontakta oss.