EBEL - en klassisk och vacker generation armbandsur

EBEL - en klassisk och vacker generation armbandsur

EBEL är en schweizisk klocktillverkare grundad 1911 av Eugene Blum och Alice Levy. Företaget startades i La Chaux-de-Fonds, en stad i Schweiz som är känd för sin klocktillverkning. Deras första klockor var tillverkade för hand men med tid moderniserade de sin produktion och har sedan en längre tid tillbaka tillverkar flera av EBEL-klockornas komponenter i egen regi.

EBEL blev snabbt kända för sin stilrena och eleganta design och deras klockor blev populära bland både män och kvinnor i den övre medelklassen. Företaget lanserade också viktiga klockmodeller som Wave och Sport Classic som fortfarande är populära idag.

Under 1920- och 1930-talet fortsatte EBEL att växa och expandera sitt sortiment. De introducerade också en rad nya funktioner, som datum- och kronografekomplikationer och började tillverka allt mer avancerade armbandsur.

På 1940-talet anammade EBEL de nya automatiska urverken på allvar och växte snabbt och brett över hela världen. Framgångarna fortsatte under 1950- och 1960-talet för att kulminera på 1970-talet med en ny klocka som kallades EBEL 1911 och som blev en av deras mest kända och uppskattade modeller någonsin.

EBEL är idag en väletablerad klocktillverkare som verkar i bakgrunden av de allra störst klockjättarna. Deras stilrena klockor är fortfarande oerhört omtyckta och det är inte ovanligt att vi på Urteknik får in modeller som är 40, 50 och 60 år gamla. Trots slitna ytskikt av tidens tand är det alltid en upplevelse att öppna en gammal hederlig EBEL och få arbeta med dess fantastiska konstruktion.