Välja rätt band till klocka

Rätt band till din klocka

Ingenting kan förändra ett ur så mycket med förhållandevis enkla medel som en ny länk eller ett nytt armband. En metallänk kan ge en klocka ett helt annat uttryck än om exakt samma klocka kläs med ett läder- eller gummiband. Men valet av band handlar också om funktion. Ett läderband funkar inte alltid i vatten och en metallänk kan upplevas allt för sportigt på ett dressat ur. Vi ger dig den ultimata guiden till valet av band till din klocka.

Det är inte bara de estetiska och praktiska aspekterna i valet av band som är viktiga. För en samlare kan just bandbyten vara ett sätt att över tid variera sin samling utan att egentligen byta ut någon av klockorna. Vissa tillverkare har också skapat en stor eftermarknad för band. Utbudet av band från säväl klocktillverkare själva som nischade bandtillverkare är därför enormt. Och för många är samlande och byte av band en stor del av klockintresset. Så låt oss ta en titt på de vanligaste band- och länktyperna.

Länk
En tålig länk, oftast i stål, finns för de flesta klockmodeller av sportig karaktär, men är inte lika vanlig till de klassiska dressuren. De vanligaste länkarna är olika varianter av det som brukar kallas för oysterlänk. Men utbudet är brett och nedan visas några exempel. Generellt så är en länk det tåligaste bandalternativet till din klocka eftersom en länk i rostfritt stål är både hållbar och tålig mot väder och vatten.

Ett tips vid köp av ny klocka är att inte snåla när du väljer länk. Oftast är prisskillnaden liten, men om du vid ett senare tillfälle vill komplettera din klocka med en originallänk är risken att det blir väldigt dyrt

Läderband
Ett välvalt läderband är det vanligaste alternativet till länk och kan se ut på en mängd olika sätt. Om du av någon anledning inte trivs med tillverkarens originalband finns ett brett utbud av färger, lädertyper och stilar att välja på från olika tredjepartsleverantörer. Du kan ofta hitta ett band du gillar både i välsorterade klockbutiker och online.

Var dock lite vaksam när du handlar på internet, det finns allt från vansinnigt billiga band av ofta väldigt låg kvalitet till ganska dyra band av dålig kvalitet. Försök därför att hålla dig till etablerade och välrenommerade tillverkare om du handlar online och inte har möjlighet att själv bedöma bandkvaliteten i en fysisk butik.

Gummiband
Gummibanden görs antingen i äkta naturgummi som karaktäriseras av en tydlig vaniljdoft som vissa gillar och andra avskyr, eller i konstgjort gummi som kan funka minst lika bra men kan ha en tendens att dra till sig damm. Ytterligare en variant är de så kallade tropicbanden som har en tydlig vintagekaraktär i design och känsla. Hetast bland tropicbanden är såklart de äkta vintageversionerna, men det finns också riktigt fina nyproduktioner.

Gummiband kan också vara utformade på en mängd olika sätt och finns såväl i solida varianter som med olika typer av perforering. Vad som funkar bäst för just din klocka är såklart en smaksak.

Natoband
Natobandet är ett textilband som togs fram i första hand utifrån militära specifikationer och med avsikt att användas på klockor med fasta bandstift. Bandet har ett tvåflärpssystem som gör att klockan inte trillar av bandet även om ett bandstift skulle gå sönder. Till denna kategori band kan vi också räkna de sk zulubanden som är en lite robustare form av natoband i ett enda stycke utan den extra skyddsflärpen.  Ytterligare en variant är perlon-band som enklast kan beskrivas som en vävd, tunnare, form av natoband som tack vare den glesare väven som av många upplevs som luftigare.

De senaste åren har natoband varit trendiga, vilket gjort att de finns i en mängd olika färger och utföranden. Huruvida man är förtjust i dessa bagageband eller ej är en ren smaksak, men de kan vara en kul bandtyp för att variera sin klocka – kanske till och med matcha med slipsen

Byte av band och kortning av länkar
Att själv byta band är inga problem om du har ett enkelt bandbytarverktyg. Att korta en stållänk är också fullt görbart med rätt utrustning. Verktygen och instruktioner för hur du byter band hittar du här. Om du känner dig osäker på bandbyte eller länkkortning är det bäst att ta hjälp av en urmakare, vi erbjuder hjälp med både bandbyte och länkkortning etc.