ETA 7750 - Världens mest kända automatiska kronografurverk

ETA 7750 - Världens mest kända automatiska kronografurverk

ETA är en av världens ledande tillverkare av urverk och är en del av Swatch Group, världens största klocktillverkare. Historien bakom ETA börjar i 1793, då företaget grundades i Grenchen, Schweiz under namnet "Ebauches SA". Då var företaget främst inriktat på att tillverka rörliga delar för klockor.

Under 1800-talet började ETA att utveckla och tillverka sina egna urverk. Företaget blev snabbt en ledande tillverkare av urverk och var en viktig leverantör till många av de stora schweiziska klocktillverkarna.

Under första halvan av 1900-talet fortsatte ETA att växa och utvecklas. De började tillverka automatiska urverk och introducerade också en rad nya funktioner, som datum och kronografer.

I 1970-talet, ETA blev en del av ASUAG (Allgemeine Schweizerische Uhrenindustrie AG), en koncern som samlade flera av de största schweiziska klocktillverkarna. Swatch Group köpte ASUAG 1982 och ETA fortsatte som en del av koncernen. Under årens lopp har ETA fortsatt att utvecklas och förbättras, och det har blivit en av de mest pålitliga och respekterade urverkstillverkarna i världen. Idag tillverkar ETA ett brett utbud av urverk, från enklare quartzrörelser till avancerade automatiska kronografrörelser som ETA 7750.

ETA 7750 är ett automatisk kronografurverk som lanserades 1976 och har sedan dess blivit en av de mest använda och populära urverken bland de allra största klocktillverkarna. Urverket är utrustad med 17 stenar/juveler och har en gångreserv upp till 48 timmar. Den har datumfunktion och en kronografkomplikation med tre subregister; minuter, sekunder och 1/4 sekunder som gör det möjligt att mäta tidsintervall.

ETA 7750 är en mycket komplicerad kaliber som kräver en otrolig precision och skicklighet vid tillverkningen. Den består av 111 olika komponenter, är 30 mm i diamater, 7,9 mm hög, 25 juveler (17 för originalversion). Fjädern i fjäderhuset vrids upp antingen manuellt med hjälp av uppdragsaxeln eller via en rotor som roterar vid rörelse (automatisk funktion). 

ETA 7750 blev snabbt populär eftersom den erbjöd hög precision och pålitlighet till ett rimligt pris. Många klocktillverkare har använt den i sina klockor, inklusive Tissot, Omega, Breitling och TAG Heuer. Under årens lopp har urverket också förbättrats och uppdaterats. En av de mest betydande förbättringarna var introduktionen av ETA 7750 Valjoux, en version av med en mer avancerad kronografkomplikation. 

ETA 7750 är också känt för att vara en av de mest kopierade urverken och en av de mest eftertraktade verken på marknaden. Detta har lett till en hög efterfrågan på äkta ETA 7750-verk och därmed också en högre prislapp på klockor som huserar urverket.