Att stå inför ett klockköp är härligt! Få saker är så personliga som valet av armbandsur, vare sig det är den första klockan eller ytterligare en klocka till en växande samling. Utbudet av armbandsur är enormt och för att underlätta ditt köp finns det några aspekter som vi tycker är viktiga att väga in. Om inte annat för att göra det lite lättare att tratta ner utbudet till mer hanterbara nivåer. Ofta är ett Klock köp dessutom en ganska stor investering, så att göra ett genomtänkt val vinner ofta i längden. Vår enkla guide ger dig fem grundläggande tips på saker att tänka igenom i jakten på rätt klocka.
1 Hur ska du använda klockan?
Den viktigaste parametern vid ett klock köp är att fundera på hur och när klockan ska användas. Är du ute efter specifika funktioner för tidtagning är kronograf det självklara valet, vill du kunna läsa av flera tidszoner så är det en gmt eller worldtimer ett givet val och tänker du dyka med klockan på armen så är ett ur med väl tilltagen vatten tålighet du ska satsa på. Att inte ha ett behov av någon av de här funktionerna är också ett val.
Ytterligare något att fundera på är om du behöver ett sport- eller dressur? Här handlar det om du vill ha en formell klocka som är klassisk och elegant eller om du vill ha en sportigare klocka i sportigare stil som upplevs som rejäl, robust och tålig, gärna på stål länk. Vem vet, det kanske är så att du helt enkelt behöver två klockor…?
2 Mekaniskt eller kvarts?
Ett batteridrivet ur kan vara ett jättebra alternativ även vid köp av bättre klocka. Frågan om klockan ska drivas av ett quartzverk eller vara mekanisk är av både emotionell och praktisk art. Det finns mekaniska ur som är väldigt tåliga, men det finns kvarts klockor som är ännu tåligare och som inte bara uppfyller de krav som den genomsnittlige användaren kan ha. Ett kvartsur håller också tiden bättre och stannar inte på åtminstone ett par år, vare sig du har det på armen eller inte. I många fall är kvartsuren också en smula mer humana när det kommer till priset. Men det kan också vara så enkelt som att du snöat in på en modell som helt enkelt bara finns med batteridrivet verk. Det viktigaste tipset är att du inte ska låsa dig vid att du måste ha ett mekaniskt ur bara för att det lite sådär generell ibland anses vara finare eller bättre. Utgå i stället från vad du faktiskt behöver och vill ha.
3 Stål eller fin metall?
En liten men nog så viktig fråga. En stål klocka är kanske mest klassisk och användbar. Men ädelmetall är ädelmetall och ibland går det helt enkelt inte att motstå guld och ädelstenar. Darför kan ett klockval också kan mynna ut i en modell i exempelvis guld eller guldplätering med mer eller mindre överdådig insättning av strössel på möjliga och omöjliga ställen. Historiskt sett så har ädlare metaller i boett och på urtavla oftast hängt samman med mer dressade varianter av ur, men numera finns det inte några sådana begränsningar. Det är inga som helst problem att hitta tåliga sportur i såväl helguld som tvåton. Och vill man inte satsa på äkta guld finns det ett rikt utbud av guldpläterade ur att välja på.
4 Hur stor ska klockan vara?
Här ska vi komma ihåg att storleken på ett ur är två helt olika saker på papperet och på armen. En boett som är 40 millimeter kan se helt enorm ut på den ena personens arm och jätteliten på en annan. Vi är helt enkelt konstruerade på olika sätt och hur stor en klocka ser ut beror framförallt på hur armen är konstruerad. Två handleder med samma omkrets kan helt enkelt bära upp en klocka på olika sätt beroende på till exempel om handleden är rund eller platt. För det andra avgörs hur stort ett ur upplevs av betydligt fler saker än bredden eller diametern på boetten. Längden på boetten (från bandhornsspets till bandhornsspets), designen på urtavlan och urtavlans relation till exempelvis en vridring, val av länk eller armband samt en sådan enkel sak som mörk eller ljus urtavla, är alla exempel på saker som påverkar hur storleken upplevs. Så ha en öppen relation till det här med storleken och var inte rädd för att prova en storlek som du normalt förkastar.
5 Prova dig fram
Det viktigaste tipset för att veta säkert om en klocka är för dig är självklart att testa den direkt på armen. Det går såklart också att titta på mängder av bilder från olika klocksajter och på så sätt få en känsla för om klockan kommer att passa eller ej. Men vill du vara absolut säker på att klockan inte bara är snygg på bild utan också på din arm finns det ingen genväg, du måste testa den i verkligheten. Grund rekommendationen är dock att om möjligt testa en variant av uret du siktat in dig på direkt hos en återförsäljare eller tillverkare.
Klockköpet
Det enklaste tipset är att besöka eller på annat sätt kontakta en auktoriserad återförsäljare av klockan du bestämt dig för och ber om hjälp. I den bästa av världar kommer din handlare att hjälpa dig fram till det perfekta uret och det finns massor av riktigt bra återförsäljare därute som erbjuder grym service, fantastiskt sortiment och en osviklig känsla för kundservice, både online och i butik.
När du handlar hos en auktoriserad återförsäljare blir det heller aldrig några frågetecken runt garantier eller klockans äkthet. Service är ytterligare annat argument. Att du hos många återförsäljare i lugn och ro kan prova ut olika modeller från flera olika tillverkare är också ett stort plus och något som kan vara svårt att få till enbart genom att titta på bilder på internet. Om du köper din klocka i en fysisk butik får du direkt hjälp med att korta länken, dessutom brukar det generellt sett inte vara några problem att få en mekanisk klocka inruckad (gången justerad) i samband med köpet. Kort sagt, du bygger en relation med din AD vilket kan ha sina fördelar, till exempel i samband med att din klocka behöver servas. En bra urmakarrelation är mycket värdefull, kanske särskilt om man är just en samlare och har fler behov än att bara köpa en klocka.
Dessvärre är det inte alltid så enkelt. Det kanske inte finns någon återförsäljare i din närhet som säljer just det märke du har spetsat in dig på, det är då läge att söka online. Att köpa klocka online blir lite annorlunda än att köpa klocka direkt i en butik. Men det kan vara en minst lika behaglig process. Det kan såklart också vara ditt förstahandsval att handla på nätet. Men det blir såklart en lite annan typ av upplevelse än ett besök i en fysisk butik. Vår rekommendation är att vare sig du handlar en klocka online eller i en butik så bör det ske från en auktoriserad återförsäljare. För det är en speciell upplevelse att köpa sin första klocka och en bra auktoriserad återförsäljare kan ge dig all den experthjälp du behöver vid köpet.
Det kanske viktigaste tipset sparar vi till sist. Köp det du verkligen vill ha. Köp en klocka som ler mot dig varje gång någon frågar vad klockan är.