Du tar väl hand om ditt armbandsur? Precis som med de flesta maskiner så behöver även ett armbandsur regelbunden service. Men varför ska du serva din klocka? Hur ofta behöver den service? Och varför är det här så viktigt? Vi har svaret.
Att sköta om sin klocka med regelbunden service är inte så självklart som det kanske borde vara. Många är faktiskt inte ens medvetna om att en mekanisk klocka (och vissa batteridrivna ur) har ett behov av regelbunden översyn och service.
En mekanisk klocka består av en mängd olika finmekaniska delar som är noga utvalda och intrikat sammansatta för att kunna visa tid. Många klockor har även en mängd andra funktioner som baseras på finmekaniska delar i samspel. För att det här samspelet ska funka krävs att smörjoljor och trasiga eller slitna delar byts ut och att det städas i systemet med viss regelbundenhet.
Man kan jämföra det med skötseln av en bilmotor. Visst finns det massor av anekdoter om någon som inte servat bilen på 17 år och den bilen har minsann alltid startat. Precis som det finns fantastiska historier om klockor som legat på havets botten eller i en skrivbordslåda i decennier och som startar direkt efter att någon skruvat upp kronan ett par varv.
Men den typen av historier hör nog till undantagen. Men vad innebär det då att ta hand om sin klocka och ge den regelbunden service? Vad är det egentligen urmakaren kommer att utsätta klockan för? I grund och botten är det inte så komplicerat. Om du har en hyfsat ny klocka av bättre märke så finns det ofta ett rekommenderat serviceprogram. Där anges det med vilka intervaller din klocka bör lämnas in på service. Saknas detta så kan en tumregel vara att en mekanisk klocka behöver eller mår bra av service med ungefär fem års mellanrum.
En vanlig variant i samlarkretsar är annars att serva klockan när den börjar gå dåligt. Men man ska komma ihåg att hyfsad tidshållning inte är samma sak som att klockan mår bra och inte behöver servas. Delar i klockan kan vara trasiga eller hårt slitna, oljorna kan vara smutsiga och varenda packning i klockan kan vara snustorr utan att det för den sakens skull på kort sikt behöver ha direkt negativ inverkan på själva tidshållningen. Det kommer däremot innebära att delar i klockan sannolikt snart går sönder. Och att laga en klocka är ofta avsevärt mycket dyrare än att serva den.
För att avgöra om en klocka behöver service kan en urmakare att mäta upp värden på din klocka utan att öppna den. Oftast görs detta med en så kallad timegrapher. Enkelt uttryckt så kan timegraphern ge en bild av hur urverket mår. Bra värden bekräftar att klockan mår bra och att en service inte står för dörren. Dåliga värden indikerar att det kan vara läge för en service. Urmakaren gör kanske också ett trycktest för att se om klockan är vattentät. Ett misslyckat trycktest indikerar att det är dags för åtminstone en täthetsservice då man bland annat byter packningar för att det inte ska tränga in fukt i urverket.
Om det är dags för service kommer din urmakare att öppna klockan, plocka isär urverket och rengöra delar och byta ut eventuellt slitna eller trasiga delar. Urmakaren kommer också att smörja upp urverket och därefter montera ihop delarna igen och montera in verket i boetten med nya packningar och kanske ett nytt glas. Därefter kommer klockan att gångtestas och mätas i en timegrapher. Slutligen kommer den att trycktestas för att se att allt är tätt. Av slutningsvis poleras eventuella repor och märken på boetten och länken bort.
Behöver din klocka en service? Kontakta oss: